Coğrafi İşaretin Türü | Mahreç İşareti |
Dosya Numarası | C2012/079 |
Başvuru Tarihi | 20.06.2012 |
Tescil Numarası | 227 |
Tescil Tarihi | 06.11.2017 |
Ürün Grubu | Fırıncılık ve Pastacılık Mamülleri, Hamur İşleri, Tatlılar |
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren | Samsun Büyükşehir Belediyesi |
Bafra
Nokulu; mayalı hamurdan açılmış yufkanın içerisine ceviz, kuru üzüm,
şeker karışımı konularak yapılan ve şerbetsiz baklava olarak da
adlandırılan bir tatlı çeşididir.
Diğer yörelerde üretilen benzer ürünlerden
ayrılmasını sağlayan en önemli özelliği hamurunda kabartma tozunun
kullanılmaması ve içine yumurta katılmamasıdır. Bununla birlikte farklı
olarak hamurunda sirke kullanılmakta ve bu sebeple ürün oldukça gevrek
olmaktadır.
Üretim :
Malzemeler (10 Kişilik):
Hamur İçin: 200 gr yoğurt, 160 gr sıvı yağ, 6 gr tuz, 3 gr maya, 10 gr sirke, 30 gr şeker, 300 gr su, 850 gr un
İç Malzeme İçin: 1 kg ceviz, 250 gr şeker, 500 gr kuru üzüm
Yağlamak İçin: 350 gr sıvı yağ, 150 gr tereyağı
Üzeri İçin: 3 adet yumurta sarısı, 10 gr şeker, 10 gr sıvı yağ
Hamur malzemeleri karıştırılır ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar
elle yoğrulur. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamur 4 eşit parçaya
ayrılır ve 30 dakika kadar dinlendirilir. Hamurlar oklava yardımıyla çok
ince olacak şekilde açılır. Bir fırça yardımıyla yufkanın üstüne
tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürülür. Bu yufka üzerine iri dövülmüş
ceviz, şeker ve kuru üzüm karışımından meydana gelen iç malzemede
konulduktan sonra rulo şeklinde sarılır ve 10 cm aralıklarla kesilir.
Kesilen parçalar önceden yağlanmış tepsinin içerisine yerleştirilir ve
üzerlerine şeker, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan karışım bolca sürülür.
Nokul tepsisi, önceden ısıtılmış 180°C’lik fırına konulur ve hamurlar
kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınan nokullar, soğuduktan sonra
tüketime sunulur
Coğrafi İşaret Sicil Belgesi