Coğrafi İşaretin Türü | Mahreç İşareti |
Dosya Numarası | C2008/022 |
Başvuru Tarihi | 31.03.2008 |
Tescil Numarası | 129 |
Tescil Tarihi | 02.03.2010 |
Ürün Grubu | Fırıncılık ve Pastacılık Mamulleri, Hamur İşleri, Tatlılar |
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren | Özler Pide ve Çorba Salonu Otomotiv İnşaat Arıcılık San. ve Tic. Ltd Şirk. |
Karadeniz
Bölgesi’nde, pişirme biçimleri ve kullanılan malzemeler açısından yerel
farklılıklar gösteren çok sayıda pide çeşidini görmemiz mümkündür.
Samsun ilinde yapılan pideler de farklı karakterleri ile göze
çarpmaktadır.
Terme Pidesi, açık olarak yapılan ve eni geniş olan bir pide çeşididir. İç malzeme olarak genellikle kuşbaşı
et, peynir, pastırma, sucuk, çökelek, ıspanak ve yumurta kullanılır. Bu
malzemeler isteğe göre ayrı ayrı olarak veya karıştırılarak pidenin
içerisine yerleştirilir. Ortalama bir pide 15 cm genişliğinde ve 70-80 cm uzunluğunda olur.
Pide hamuru açıldıktan sonra hamurun kenarları tam olarak kapatılmadan
hafifçe içe doğru kapatılır. İç malzemesi bolca konulan pide hamuru meşe
odunu ateşiyle ısıtılan taş fırına atılır ve üstü iyice kızarıncaya
kadar pişirilir. Tercihe göre pidenin üzerine yumurta da eklenir.
Geleneksel uygulamada Terme pidesine eklenen yumurta malzeme üzerine
dağıtılmadan bütün olarak pişirilir. Piştikten sonra fırından alınan
pide, kenarlarına yağ sürüldükten sonra genellikle bütün olarak servis
edilir.
Coğrafi İşaret Sicil Belgesi