Samsun'un 220 çeşit yemeği tanıtılarak, kentin gastronomi turizmine katkı sağlanması hedefleniyor.
Tarih
boyunca farklı kültürden etkilenen Samsun'da, yöresel lezzetlerin
ortaya çıkarılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce çalışma
başlatıldı.
Bu kapsamda keşkek, nokul, haluçka, baklalı sarma,
fasulye turşu kavurması, katık sündürmesi, büryan, kağıtta hamsi,
karmaç, kıvratma, kocakarı gerdanı, paluze gibi yöresel lezzetlerin
tarifleri ve özelliklerinin, hem yazılı hem de görüntülü olarak
hazırlanması planlanıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan
İpekdal, AA muhabirine, "Samsun yemekleri" başlıklı envanter
çalışmasında 220 çeşit yemek tespit ettiklerini söyledi.
Çalışma
kapsamında kamu ve özel kurumlar, belediyeler, üniversitelerle iş
birliği yapacaklarını belirten İpekdal, "Büyük otellerin mutfaklarının
yanı sıra kırsal kesimde geleneksel usullerle yapılan yemeklerin videolu
çekimleri yapılacak. Samsun yemeklerini bir kültür olarak yaşayacak
hale getirmek, hem görüntülü hem de kitap şeklinde insanların
istifadesine sunma niyetindeyiz." dedi.
"Şehrimizin turizmine de katkı sunacak önemli bir eserin hazırlıklarına başladık"
İpekdal,
bu alanda görevlendirilen personelin arazide görev yapacağını, yemek
derlemelerini ortaya koyacağını anlatarak, "Gastronomisiyle ön plana
çıkmış bazı köy ve ilçelerimizde derleme çalışmaları, o derleme
esnasında alınan görüntülerle ortaya çıkacak sonuçlar yayımlanacak.
Şehrimizin turizmine de katkı sunacak önemli bir eserin ön
hazırlıklarına başladık." diye konuştu.
Çalışmanın farklı
mecralarda yer bulması için teknolojinin de kullanılacağını dile getiren
İpekdal, "Dönem teknoloji devri, dijital dönem. Yaptığımız broşürlerde
de bunları kullanmaya başladık. Bir turizm haritası hazırlamıştık, onu
da QR kod ile hazırladık. Bu kitabı da benzer şekilde yapmak istiyoruz.
Kodu okuttuğunuzda yemeğin tarifini verecek veya film olarak gösterecek
şekilde hazırlayacağız." ifadelerini kullandı.
İpekdal, Samsun'un göç alan ve veren bir kent olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Samsun
yaklaşık 150 yıldır hem Kafkaslar'dan hem Balkanlar'dan ciddi göç alan
bir şehir, Karadeniz Bölgesi'nin de toplanma şehri, insanlar buraya
gelirken kültürlerini de getiriyorlar. Balkan yemekleri de, Kafkas
yemekleri de, Karadeniz yemekleri de, Türk mutfağı da, Anadolu mutfağı
da, Samsun'da yaygın olarak kullanılıyor. 220 civarında farklı yemek
çeşidi. Samsun denilince akla Samsun pidesi, Bafra pidesi, Çarşamba
pidesi, Terme pidesi geliyor. Tirit denilince ilçelerimiz arasında yarış
var. Havza, 'kaptırmayız' diyor. Vezirköprü diyor ki, 'Bizimdir.' Ama
tirit evi Kavak'ta. Böyle tatlı rekabetler var."
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/samsun-220-cesit-yemegiyle-gastronomi-turizminde-payini-artiracak-/2463229