Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bafra Pidesi ve Nokul

YOLBUL(NAVIGATION)


İnce hamur yuvarlanırken içine katılan üzüm, fındık ve cevizle yapılan şerbetsiz bir hamur tatlısıdır. Dayanıklı olması, enerji vermesi ve kolay saklanabilmesi sayesinde bir tür gemici-balıkçı yiyeceği olarak da tanımlayanlar varsa da artık günümüzde yemekli toplantıların vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

İçindekiler:

1 kg buğday unu

2 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

250 gr margarin

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı ceviz içi

1 yemek kaşığı tarçın

2 yemek kaşığı toz şeker

Yeteri kadar karbonat

Buğday unu, bir yumurta, yoğurt, eritilmiş margarin ve karbonat kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamur, 3 topak halinde ayrılır. Yufka şeklinde açılan hamurların üzeri sıvı yağ ile yağlanıp içine dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçın iyice karıştırılarak serpilir. Yufka kıvrılıp yuvarlanır, istenilen büyüklükte kesilip tepsiye dizilir. Yumurtanın geri kalan sarısı da üstüne sürülüp fırına verilir.

Kaynak: Fatma KÖSE (Samsun Yemekleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)

20.06.2012 tarih ve 227 sayıyla mahreç işaretli coğrafi ürün olarak tescillenmiştir.

Bafra Nokulu is a dessert emerged from the needs of the tobacco producers because it is filling, energizing and enduring. Bafra Nokulu which has been made for centuries in Bafra District and survived until today, is identified with the region itself. This delicious dessert differs from its kind in that no baking powder, eggs and vinegar is used in its dough. What gives its crispiness is this special production method which requires special skill and ingenuity. It is also important that the ingredients such as walnut and dry yellow grape are of high quality. Bafra Nokulu is one of the most popular tastes of Samsun. It will be a pleasant gift for those you love. Bon Appetit!
Source:
https://www.oka.org.tr/assets/upload/dosyalar/21orta-karadeniz-bolgesi-cografi-isaretli-urunler-katalogu.pdf

 





Pide içi malzemeleri:

6 büyük boy kuru soğan

1 su bardağı sıvı yağ/3 yemek kaşığı tereyağı

Yarım kilo kıyma

Yeteri kadar karabiber

1/2 demet maydanoz

Hazırlanışı:

Kuru soğan doğranarak sıvı yağda veya tereyağında kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Suyunu çekince ateşten alınır. Karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenir. Her ne kadar Samsun Pidesi olarak ün salmışsa da aslında Samsun'da genelde iki ayrı pide yapılır. Biri bir ucundadır Samsun'un, diğeri öbür ucunda. Terme Pidesi, Çarşamba Pidesi ve Bafra Pidesi olarak da coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Her ikisinin de yapımı ayrı, lezzeti ayrıdır. Bafra Pidesi daha çok kapalı denilen türdendir. Terme Pidesi ise açık denilen türde yapılmaktadır. Kaynak: Sebahat KÖSE (Samsun Yemekleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)


A classical taste of Samsun, essential element of Sunday breakfast of Samsun... That is why citizens queue in front of the bakeries early in the morning. This local food dates back to decades earlier. In early days, the dough and filling ingredient was prepared in homes and taken to the bakeries in order to be baked. It is said that the first time Bafra Pitta Bread crossed the boundaries of Bafra was when Hasan Tokalak opened a shop in Samsun Mecidiye in 1966. In 1966, Ismail Tokalak opened another shop in Istanbul, Cemberlitas and Bafra Pitta Bread’s fame spread country-wide. Today, it is branded as a regional flavor. You won’t forget the taste of crispy and pocket Bafra Pitta Bread that has rich ingredients.
Source:
https://www.oka.org.tr/assets/upload/dosyalar/21orta-karadeniz-bolgesi-cografi-isaretli-urunler-katalogu.pdf

Pide: Pide may be described as a kind of Turkish pizza which has a number of different forms regarding to its ingredients. Its form and types varies from one region to another, and even differs in neighbour districts such as Carsamba and Terme. Pide of Bafra is made by closing the dough with its ingredients, and generally made with mince or cheese &cheddar. However in Carsamba or in Terme, pide is cooked open with bacon or meat as well.