Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

KAZ TİRİDİ


YOLBUL (NAVIGATION)

KAZ TİRİDİ(KAZ ASMA)

Birçok geleneğin unutulmaya yüz tuttuğu günümüzde Vezirköprü’de asırlardır devam eden “kaz asma” geleneği sürdürülüyor. Vezirköprü’ye 6 kilometre uzaklıktaki 205 haneli, 900 nüfuslu Bahçekonak Köyünde bu gelenek her yıl yaşatılıyor. “Sıra Geceleri” olarak adlandırılan bu gelenekte köy halkı 10’ar kişilik guruplar oluşturarak her hafta bir evde toplanıp, en az 20 gün besiye alınıp kesilerek temizlenmiş kaz, özel yapılmış bacada iple asılarak pişirilmektedir. Kaz Asma geleneği Aralık- Mart ayları arasında yapılır ve köyde üretilen yaklaşık 5 bin kazın en az 2 bini bu yolla tüketilir. Köyde ticari amaçla kaz üretilmez. 2002 yılı Aralık ayında köydeki sıra gecesine katıldık. Köy muhtarı Hüseyin Alper, bu geleneğin asırlardır yaşatıldığını, dostluk, komşuluk, arkadaşlık ilişkilerini, birlik ve beraberlik duygularını geliştirdiğini söyledi. Huzurlu bir köy ortamının oluşmasını katkı sağlayan gelenek sayesinde dargınlık ve kırgınlıkların en aza iniyor. Köy gençlerinden Mustafa Kaymaz bu konudaki düşüncelerini şöyle anlattı: “Bu gelenek bizim için çok önemli ‘Sıra Geceleri’ sayesinde birbirimizi tanıyor, seviyor ve ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Yaklaşık 20 gün beslenen, sonra kesilip çevrilen kaz etinin ve yapılan sohbetin tadı bir başka oluyor. Özel yapılmış bacaya yolunarak boynundan asılan kaz ele alınan oklava ile itilerek 3-4 saat çevrilir. Bu esnada sohbet iyice koyulaşır. Çeşitli oyunlar oynanır. Şakalar yapılır. O sohbete doyulmuyor” açıklamasını yaptı. Köy halkından kaz çevirme ustası 62 yaşındaki Süleyman Sever, eskiden kaz asmanın daha meşhur olduğunu söyleyerek “Kaz çevrilirken altına eriyen yağlarının biriktiği bir tava konur. Biriken yağlarla özellikle bulgur pilavı yapılır. Pilavın üstüne iyice kızaran kazın eti didilerek konur. Kaz suyu ve yağı ile yapılan bulgur pilavı sac ekmeği ile yenir. 7 yıllık derdi azdırdığı söylenir. Bu doğru değil. Çünkü ben 50 yıldır böyle bir duruma rastlamadım. Dedelerimizin dedelerinin de kaz asma geleneğinden söz ettiği söylenir. Eskiden gelen misafirlere kaz eti yedirmeden gönderilmezdi. Akyel esmeye başlayınca artik kaz eti yenmez” şeklinde olayı anlattı.

Ayrıca aynı yöredeki Meşeli, Yağcı, Bayram Köyü, Yeniçelik, Çekalan köylerinde de kısmen bu gelenek devam etmektedir.  

 Tirit is the name given to the meal which inspires local song writers to write the lyrics “I dipped into Tirit.” The simplest recipe is adding roasted meat or stale bread into broth.Tirit is made with various meats in various regions but the one made with goose meat is famous in Samsun. The Samsun Goose Tirit as the indispensable taste of winter in Samsun and special occasions, prepared by combining goose meat, cracked wheat rice and yufka bread. Its preparation is quite hard, takes three and a half hours.It is impossible to have enough of the taste of cracked wheat rice made with grease obtained by cooking goose for a long time on a low heat. Cracked wheat rice dished up in a large tray is combined with goose meat and yufka breads moisturized with goose broth, it becomes a full-bodied flavor.We recommend you to try Samsun Goose Tirit with one of our traditional drinks, ayran or regional drink or fruit stew (Source: https://www.oka.org.tr/assets/upload/dosyalar/orta-karadeniz-bolgesi-cografi-isaretli-urunler-katalogu-38-67.pdf)