Coğrafi İşaretin Türü | Mahreç İşareti |
Dosya Numarası | C2017/001 |
Başvuru Tarihi | 22.12.2016 |
Tescil Numarası | 333 |
Tescil Tarihi | 21.03.2018 |
Ürün Grubu | Fırıncılık ve Pastacılık Mamulleri, Hamur İşleri, Tatlılar |
Başvuru Yapan/Tescil Ettiren | Çarşamba Ticaret Borsası |
Karadeniz Bölgesi’nde, pişirme biçimleri ve kullanılan malzemeler açısından yerel farklılıklar gösteren çok sayıda pide çeşidini görmemiz mümkündür. Samsun ilinde yapılan pideler de farklı karakterleri ile göze çarpmaktadır.
Çarşamba pidesi hamuru yumuşak ve eni geniş olan bir pide çeşididir. Ortalama bir pide 4-5 cm genişliğinde ve 75-80 cm uzunluğunda olur. Ağırlığı ise 200-220 gr kadardır. Hamurunun hazırlanmasında fabrikadan çıktıktan sonra belirli bir süre beklemiş ve dinlenmiş un kullanılır. Renk olarak sarımtırak un tercih edilir. Maya olarak da daha çok ev tipi mayalar kullanılır.
Açılan hamur, üzerine iç malzemesi (kıyma/soğan, peynir, pastırma, sucuk, yumurta) çiğ olarak yerleştirildikten sonra ortası açık kalacak şekilde yanlarından kıvrılır. Pide, meşe odunuyla ısıtılmış taş fırında üzeri kızarıncaya kadar kurutulmadan pişirilir. Pide piştikten sonra fırından çıkarılır ve üzerine Çarşamba ovasında yetişen hayvanlardan elde edilmiş tereyağı sürülür. Sonrasında baklava dilimi şeklinde ince ince dilimlenerek tahta servis tabağında sunulur.
Coğrafi İşaret Sicil Belgesi