Turhan Taşan (1948- )
1948 yılında Samsun’da dünyaya geldi. Samsun Sakarya İlkokulu, İstanbul Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Muhasebe Bölümü’nden mezun oldu. Çalışma hayatına Türkiye İş Bankası A.Ş.’de Kambiyo-İthalât memuru olarak başladı. Daha sonra bazı şirketlerin dış ticaret servislerinde; şef yardımcısı, şef, müdür yardımcısı, müdür ve koordinatör olarak görev yaptı. 1995 yılında "Sanatçı Borçlanması Kanunu" kapsamında kendi isteği ile emekli oldu.
Taşan, müziğe ilkokulda mandolin çalarak başladı. Sonrasında ud, kanun ve gitar çalmayı öğrendi. İlk bestesini 18 yaşındayken yaptı. Bu beste 1966 yılında plağa okundu. Söz yazarı ve bestekar olarak katkıda bulunduğu şarkıları, günümüzde bir çok platformda çeşitli müzisyenler tarafından seslendirildi, albümlerde yer aldı ve sinema filmlerinde kullanıldı.
Müzik çalışmalarının yanı müzik tarihi hakkında yapmış olduğu biyografik araştırmalar ile de öne çıkan sanatçı, 1988-90 yılları arasında haftalık çıkan Müzik Magazin dergisinde “Her Hafta Bir Besteci” ve 1991-96 yılları arasında aylık çıkan Ana dergisinde “Yaşayan Bestecilerimiz” sayfalarını hazırladı. 2014-2019 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu ve TRT Nağme’de “Güfteden Nağmeye”, “Yeni Şarkılar” ve “Kalplerden Dudaklara” gibi programların sunumunda görev aldı.
TRT Repertuarında 91 bestesi (Nisan 2017 itibari ile) bulunan sanatçının, Türk Müziği üzerine yapmış olduğu araştırmaları içeren yayınlanmış kitapları vardır. Halen müzik çalışmalarını aktif olarak sürdürmekte besteci ve araştırmacı kimliği ile çeşitli panellere, oturumlara, radyo ve televizyon programlarına konuşmacı olarak katılmaktadır.
Ödülleri:
1984-1999 yılları arasında Milliyet gazetesinin düzenlediği yılın sevilen on şarkısı anketinde söz yazarı ve bestekar olarak ödüllendirildi: “Kalp Kalbe Karşı Derler” (Beste: Coşkun Sabah, 1984), “Aynı Çatı Altında” (Söz-Müzik: Turhan Taşan, 1987), “Üzüldüğün Şeye Bak” (Söz: Yalçın Benlican, 1990), “Öptüm Yanaklarından” (Söz: A. Aşkın Tuna, 1990), “Biraz Geç Kalmadın mı?” (Söz: A. Aşkın Tuna, 1991), “Sarsam Diyorum” (Söz: Meryem Sevin, 1992), “Oldu mu Ya?” (Söz: Yalçın Benlican, 1995,1999) , “Gözlerin Kaldı” (Söz: Dt. Yasemin Balkan Avanoğlu, 1998)
1987 yılında “Aynı Çatı Altında” isimli şarkısı ile söz yazarı ve besteci olarak Hürriyet Gazetesi’nden Altın Kelebek ödülünü aldı.
1990 yılında TRT’nin açmış olduğu Türk Sanat Müziği Beste Yarışması’nda “Sarsam Diyorum” (Söz: Meryem Sevin) isimli bestesi ile Mansiyon kazandı.
2004 yılında TRT Alaturka Beste Yarışmasında “Bir Aşk Gerçek, Bir de Ölüm” (Söz: Sami Derintuna) isimli şarkısı ile Mansiyon aldı.
Kitapları: “Kadın Besteciler” (2000), “Türk Müziğinde Eczacı Sanatçılar” (2001), “Türk Müziğinde Samsunlu Sanatçılar” (İki cilt, 2007), “Amasya’da Musiki ve Türk Müziğinde Amasyalı Sanatçılar” (Hüsamettin Olgun’la Birlikte, 2009), “Türk Müziğinde Doktor ve Eczacı Sanatçılar” (İki cilt, 2010), “Zeki Müren Hayatı ve Eserleri” (2010), “Türk Müziğinde Gaziantepli Bestekâr ve Güfte Şairleri” (2018)
Eserlerinden Örnekler:
Beste: “Aramızda Dağlar Var, Aşılır mı Bilemem?” (Söz: Turhan Taşan), “Aşk Yarası Dediğin Kolay Geçmiyor Öyle” (Söz: A. Aşkın Tuna), “Aynı Çatı Altında Aşkımız Bir Yalanmış” (Söz: Turhan Taşan), “Bahar Geldi Güzelim, Gülleri Dermek Gerek” (Söz: Civan Argönül), “Ben Seni Yürekten Sevdim Bir Tanem” (Söz: Vural Şahin), “Ben Seninle Bütünüm, Sensiz Yapamıyorum” (Söz: Turhan Taşan), “Biraz Ümit Ver de, İstersen Gelme” (Söz: Sadık Atay), “Bugün Sana Bir Müjdem Var” (Söz: A. Aşkın Tuna), “Dünyayı Dolaşsam, Bir Bir Arasam” (Söz: Halit Çelikoğlu)
Güfte: “Kalp Kalbe Karşıdı Derler” (Beste: Coşkun Sabah), “Beni Benden Alıyor Gözümdeki Gözlerin” (Beste: İrfan Özbakır), “Bir Başka Sevgiyi Hiç Düşünmedim” (Beste: Bilge Özgen), “Hasretin Alev Alev Yakıyorken Bağrımı” (Beste: Süleyman Mertkanlı-Sibel Taşbaş), “Gülmeyi Sen Öğrettin” (Beste: Yusuf Nalkesen), “Gitme Kal Ne Olursun” (Beste: Aydın Tekindor), “Mevsimler Kıskanır Seni Kendinden” (Beste: Ahmet Kadri Rizeli), “Dost Diye Çırpındım Gelen Olmadı” (Beste: İrfan Özbakır)