Hüseyin Avni-Lifji (1886-1927)
Ressam. 1886 yılında Lâdik ilçesine bağlı Karaabdalsultan köyünde doğdu. 1887 yılında ailesi İstanbul'da Rumeli Hisarı'na yerleşti. İlköğrenimini Fatih’te Aşıkpaşa mahallesindeki mahalle okulunda yaptı. Bu okulda resim ve müzik ile ilgilendi. Ortaöğrenimini Şehzadebaşı’ndaki Numune-i Terakki Mektebi’nde yaptı. Dönemin geçerli dili olan Fransızcayı öğrenmek için idadi mezunu bir kişiden ilk derslerini aldı. Hastalanması sebebiyle 1898-1900 yılları arasında okula gönderilmedi. 1901 yılında Osmanlı Nafia Nezareti’nin Demiryolları Müdürlüğü'nde işe girdi. Fransızcasını pekiştirmek için Alyans İsraelit okuluna kısa bir süre devam etti. Ayrıca İskender Ferit Bey'den özel Fransızca dersi aldı. Anatomi öğrenmek için Mülkiye Tıbbiyesi’nin, boya tekniğini öğrenmek için de Eczacı Mektebi’nin ilgili derslerine dinleyici öğrenci olarak katıldı.
Hüseyin Avni, İskender Ferit ve yeni tanıştığı Henri Prost’un tavsiyesi ile resimlerini Müze Müdürü Osman Hamdi Bey’e götürdü. Osman Hamdi Bey Hüseyin Avni’nin resimlerini beğendi ve onun Paris’e eğitim için gönderilecek öğrencilerin arasında olabilmesi için çaba gösterdi.
1909 yılında Paris’e giden Avni, "I'Ecole Nationale Speciale des Beaux-Art" dan kurları izleme belgesi aldı ve Fernand Cormon Atölyesi’nde resim çalışmalarına başladı. Ayrıca serbest zamanlarında Paris’te dostluk kurduğu ressamlar Guillonnet ve Andre Lecomte Du Noüy’ ün atölyelerine de devam etti.
1912 yılında İstanbul'a geri çağırıldı. 1912-14 yılları arasında İstanbul Sultanisi’nde resim öğretmeni, 1915 yılında Kandili İnas Sultanisi’nde ve 1918 yılında Davutpaşa Orta Mektebinde Fransızca öğretmeni olarak yaptı. Bu dönemde resim çalışmalarını sürdüren sanatçının eserleri, yurtiçi ve yurtdışındaki birçok sergi de yer aldı. 5 eseri, Maarif Kurulu'nun 12.3.1921 günlü mazbatası uyarınca Resim Eserleri koleksiyonuna katıldı.
1923 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi Alisi Tezyini Sanatlar (Dekoratif Sanatlar) Bölümü’ne öğretmen olarak atanan ve ölümüne kadar bu görevde kalan Hüseyin Avni, bölümün ilk mezunlarını göremeden 1927 yılında vefat etti.
Katıldığı Sergiler: 1.Galatasaraylılar Yurdu Resim Sergisi (1916), İstanbul’da açılan Savaş Resimleri ve Diğerleri Sergisi (1917), Orient Litteraire’in idare kısmında açılan kişisel sergisi (1918), Viyana'da açılan Savaş Resimleri ve Diğerleri Sergisi (1918), Galatasaray Resim Sergisi (1921), Türk Ressamlar Cemiyeti tarafından düzenlenen 4. Galatasaray Resim Sergisi (1922), Serbest Resim Atölyesi Sergisi (1922), Türk Sanayi-i Nefise Birliği Resim Şubesi 4. Ankara Resim Sergisi (1927)
Eserlerinden Örnekler:“Kadir Gecesi”, “Kendi Portresi” “Armoni”, “Yeşilköy’de Peyzaj”, “Kalkınma”, “Alegori”, “Karagün”, “Akgün”, “Türbe Kapısı”, “İstanbul’da Sabah”, “Evler”