Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Taner Çağlayan


 
Taner Çağlayan (1938-2013)




    Söz yazarı, bestekar. 1938 yılında Samsun’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Samsun Ticaret Lisesi'nde okudu. 1973 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme ve Muhasebe Bölümü'nden mezun oldu.

   Müziğe; 1943 yılından itibaren babası Yusuf Çağlayan’dan keman, babasının arkadaşı ve aynı zamanda ilkokul öğretmeni olan M. Talat Merihli’den nota ve mandolin dersleri alarak başladı. Ortaokul sıralarında tamamen Türk Musikisine yöneldi ve bu dönemde kısa bir müddet Mustafa Besen'den ud dersleri aldı.

   1950'li yıllardan itibaren Musikimiz ile hiç ara vermeden uğraşan Taner Çağlayan, Samsun Musiki Cemiyeti'nin, Samsun Kültür ve Müzik Derneği'nin, Samsun Belediye Konservatuarı’nın kuruluş çalışmalarına katıldı, yönetim kademelerinde çeşitli görevler aldı. Şefliğini yaptığı Samsun Musiki Cemiyeti ile birlikte ülkemizi iki defa Almanya'da temsil etti. 1990 yılında T.C. Kültür Bakanlığı Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şefliğine atandı ve uzun yıllar sürdürdüğü bu görevinden 2003 tarihinde emekli oldu. Emekli olduktan sonra da müzik çalışmalarına devam eden sanatçı, 2013 yılında vefat etti.


Eserlerinden Örnekler:
Beste:“Bana Bir İstanbul Şarkısı Gönder” (Söz: Taner Çağlayan)
Güfte:“Buna Zulüm Denir Gönül Dilinde” (Beste: Alâeddin Yavaşça), “Önce Koş Birkaç Adım” (Beste: Cavit Ersoy), “Gözlerim Boş Yere Aradı Durdu” (Beste: Hasan Soysal), “Yoksun Diye Bu Akşam” (Beste: Alâeddin Yavaşça), “Bir Bülbül İçin Goncanı Fırlatma Kenare” (Beste: Remzi Oktar), “Çok Özledim Gitme Hemen” (Beste: Alâeddin Yavaşça), “Bir Yanardağsın Sen Alev Neyine” (Beste: Alâeddin Yavaşça), "Hasret Hani Çok Sürmeyecek Tez Dönecektin" (Beste: Cavit Ersoy)
Kitap: “Fırtınalarım Çiçeklenirken”  (Şiirler-Güfteler, 1995), “Mısralarla Gönlümdeki Yavaşça” (2000)